Ouder kind yoga


Wat is er nou fijner dan iets samen met je kind te doen? Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan yoga doen!

Zingend, dansend en spelend onderzoeken de peuters en kleuters de yogahoudingen en ontdekken ze hoe leuk het is om te spelen met hun adem en zintuigen! Aan de hand van liedjes, voorwerpen of verhaaltjes maak ik een fantasiespel waarin het kind de ouder meeneemt in zijn of haar belevingswereld.

Belevingswereld van een kind
Omdat de belevingswereld van een kind groot is en het concentratievermogen kort, zit de les vol dynamiek en wisselen actie- en concentratiespelletjes elkaar af. Samen beleven jullie dit yoga-avontuur en daarom is het fijn als jullie beiden plezier ervaren in een ongedwongen sfeer. Voor een kind is het soms al genoeg om er te kunnen zijn, om te kijken, te spelen op de mat, te ervaren en te verwonderen.

Rust en ontspanning
Rust en ontspanning komen door middel van kindermassage of eindontspanning. Bij kindermassage ligt het accent op het liefdevol aanraken van je kind met een liedje of verhaaltje waarbij de handen het verhaal vertellen. Bijvoorbeeld het liedje van Hansje Pansje Kevertje.

Afsluiting van de yogales
We sluiten de yogales af met een eindontspanning op muziek. Tijdens deze eindontspanning zit of lig je met je kindje een aantal minuten heerlijk bij elkaar. Aan de ouder vraag ik om je aandacht naar binnen te brengen, naar je eigen ademhaling. Wanneer je namelijk als ouder de rust bij jezelf kunt vinden, zal je merken dat dit direct effect heeft op je kindje. Dit ervaren deelnemers vaak als een heel fijn moment van de les: ouder en kind samen met totale aandacht, liefde en verbondenheid met elkaar.

De Ouder & Kind-lessen worden ingedeeld op leeftijd. Waarom? Omdat elke leeftijd een andere ontwikkeling heeft en daar houden we rekening mee in de lessen.

Dreumes yoga
is voor ouders met kinderen van 12 maanden tot 2 jaar. Rond de 12 maanden trekt een kind zichzelf op vanuit zit totdat hij op eigen beentjes staat en misschien een paar stapjes om tafel loopt. Dreumesen ontdekken en ervaren hun eigen mobiliteit en hierdoor hun vrijheid. Ze pakken kleine voorwerpen op en pakken het over van de ene in de andere hand. In deze fase speelt ook eenkennigheid een rol. Een dreumes leert in deze levensfase op eigen benen te staan en de wereld om hem heen te ontdekken. Yoga met je dreumes is een ideale manier om een dreumes spelenderwijs vertrouwd te laten raken met het verkennen en respecteren van grenzen.

Peuter & Kleuter yoga
is voor ouders met kinderen van 2 tot 6 jaar. Peuter en kleuters hebben een natuurlijke behoefte aan bewegen, rust en regelmaat. Samen met je peuter of kleuter yoga doen is een ideale manier om tegemoet te komen aan deze behoefte. Yoga met je peuter of kleuter is samen bewegen, ontdekken en ontspannen. Buiten dat het goed is voor ouder en kind, is het ook nog eens erg leuk om samen te doen. Als een kind veel bewegingservaring opdoet, wordt hij lichamelijk sterker. Het bewegen stimuleert de doorbloeding en dit geeft voeding aan de botten, spieren en organen. Het stimuleert ook het lichaamsbewustzijn en aanvoelen van grenzen.

Het kind wordt aangemoedigd om zelf stap voor stap zijn ontwikkeling aan te gaan en moeilijkheden te overwinnen. Dit legt de basis voor een gezonde dosis zelfvertrouwen. Wanneer het kind zich goed voelt in zijn lijf begint het leren vanzelf.