Yoga


Yoga is een eeuwenoude  oosterse leer die tot op de dag van vandaag nog altijd actueel is. Yoga helpt je balans in je leven te brengen, waardoor je je lichamelijk en geestelijk vitaal voelt.

Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord ‘yuj’. Dit heeft verschillende betekenissen zoals  (ossen- of paarden) juk , verbinding maken en in evenwicht brengen. Een juk is aan de ene kant een werktuig om lasten te verlichten en aan de andere kant helpt het je om verbinding te maken tussen twee lasten en daarin evenwicht te zoeken. Je kunt yoga zien als een manier om lichter in het leven te staan, waardoor je beter in staat bent om evenwicht te vinden en in balans te komen. De oefeningen ( asana’s/ houdingen) helpen je hierbij.

Iedereen herkent het gevoel wel dat dingen uit balans zijn. Dit leidt vaak tot lichamelijke klachten of gevoelens van stress. Hierdoor gaat veel energie verloren en voelen we ons letterlijk of figuurlijk ‘niet lekker in ons vel’.  Yoga biedt ondersteuning bij het bevorderen van de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Door de oefeningen wordt het lichaam soepeler en het denken rustiger. Door yoga verbetert je gezondheid, krijg je meer energie, een grotere weerstand en word je mentaal sterker. Het is geen kwestie van ‘erin geloven’, want wetenschappelijk onderzoek heeft op verschillende fronten de positieve werking van yoga aangetoond. Het belangrijkste is dat je yoga gaat doen om zelf te ervaren wat het voor je kan betekenen.

Iedereen kan yoga doen. Het gaat er bij yoga niet om of je de oefeningen ‘goed’ kan uitvoeren. Yoga is nooit prestatie gericht en waardevol op elk niveau. Je eigen beweeglijkheid is de graadmeter hoe ver je in een bepaalde oefening kunt gaan.  Dit is ook de reden waarom niet snel blessures ontstaan. Luister altijd naar je lichaam ! Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Geen wonder dat yoga de laatste jaren zo populair is.

Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel houdingen (asana’s) waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren. Waar iedereen het over eens is, is dat yoga een staat van innerlijke rust en harmonie tussen lichaam en geest tot stand brengt.

Yoga is voor iedereen! Voor kinderen, voor jongeren, zwangere vrouwen, volwassenen en ouderen. Iedereen doet het. Over de hele wereld. En weet je waarom? Yoga werkt!