kinderyoga


Yoga is voor iedereen: voor alle jongens en meisjes van elke leeftijd!

Kinderen zitten vol energie en houden ervan om te bewegen, dingen mee te maken en uitgedaagd te worden. Naast alle drukte in het dagelijks leven is het voor kinderen ook goed om momenten van rust te vinden. Tijd voor jezelf, voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Door inspanning en ontspanning af te wisselen, ontstaat er een beter evenwicht waardoor kinderen krachtiger in het leven staan.

Kinderyoga is een mooie manier om dit rustmoment te bieden. Tijdens de les gaan we minder denken met ons hoofd en meer voelen met ons lijf. Hierdoor komen kinderen in contact met zichzelf en worden ze zich bewuster van hun eigen lichaam, hun mogelijkheden en grenzen.

De kinderyoga les (4-7 jaar) ziet er iets anders uit dan een les voor volwassenen. Tijdens de les gaan we op avontuur of maken we gebruik van thema’s, de seizoenen, sprookjes, films of een prentenboek.

De les is zo opgebouwd dat kinderen van onrust tot rust komen. In de les zit een vaste structuur, we beginnen met een kringgesprek, introductie van het thema en een warming-up oefening en sluiten af met een ontspanningsoefening of meditatie of het maken van een tekening. Er wordt gekeken wat de kinderen nodig hebben wat meer energie (na een lange school dag) of juist wat meer ontspanning. Spelletjes waarin we werken met adem, of juist denken, voelen of het geheugen trainen.

De yogalessen voor de wat oudere kinderen (8-12 jaar) zijn nog weer anders. Vanaf deze leeftijd is er naast de yogahoudingen meer aandacht voor de rol van de ademhaling. Kinderen leren hoe je de ademhaling in een houding kunt gebruiken en ervaren door ademhalingsoefeningen het kalmerende effect ervan. Tijdens deze lessen vloeien de houdingen meer in elkaar over en zijn hierdoor dynamischer. Ook wordt er meer aandacht gegeven aan meditatie en visualisatie.

Tijdens de verschillende lessen ontdekken kinderen op een speelse manier wat yoga is en welke uitwerking het heeft. Iedereen is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Dus ook deze ontdekkingsreis doet iedereen op zijn eigen tempo.

Massage is een onderdeel van de les in alle leeftijden, dit kan zijn een massage die je bij jezelf doet of bij een ander. De massage is laagdrempelig en gemakkelijk door de kleding heen uit te voeren. Masseren is een prettige manier om rust, verbondenheid en veiligheid in de groep en in het gezin te creëren. Het gaat immers om het leren omgaan met aanraking en het plezier dat je samen beleeft. De ervaring van het geven van de massage is daarbij net zo waardevol als het ontvangen van de massage. Kinderen die liefdevol worden aangeraakt, slapen en leren beter, zijn zich meer bewust van hun lichaam, respecteren eigen grenzen en die van anderen, zijn emotioneel sterker en hebben een betere weerstand.

* Kinderyoga is GEZOND: het maakt je bewust van je lichaam en hoe het functioneert. Je spieren worden sterker, je houding krachtiger en je gewrichten blijven soepel.

* Door goed te ademen krijg je meer ENERGIE maar kun je ook beter ONTSPANNEN. Door te ontspannen vind je RUST om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken maar ook om ’s avonds lekker in slaap te kunnen vallen.

* ONTSPANNEN vergroot ook je AANDACHTS- en CONCENTRATIEVERMOGEN wat je nodig hebt om te leren op school of om te presteren tijdens sportactiviteiten.

* Kinderyoga stimuleert CREATIVITEIT en FANTASIE waardoor kinderen in contact kunnen komen met hun innerlijke wereld.

Kinderyoga is leuk want je hoeft niets en mag lekker JEZELF ZIJN!