Wat is pilates?


Pilates is een bewegingsmethode, ontwikkeld door Joseph Pilates. Bij Pilates draait alles om het perfect gecontroleerd uitvoeren van bewegingen zoals deze ooit door Joseph Pilates zijn bedacht “The art of Contrology”.

Het is een oefenmethode die hij aanvankelijk ontwikkelde om zijn eigen lichaam, dat in slechte gezondheid verkeerde, mee aan te sterken. Zijn noeste arbeid resulteerde uiteindelijk in een bewegingsmethode waarmee hij mensen houdingstechnieken kon aanleren ter versterking van rug, romp en bekken. Bijkomstig voordeel was daarbij dat ook hun algehele conditie aanzienlijk verbeterde.

Pilates is vandaag de dag een essentieel onderdeel van een gezonde levenswijze, vooral omdat de oefeningen van jong tot oud in alle veiligheid beoefend kunnen worden. Voor mensen met blessures, tijdens zwangerschap of andere lichamelijke ongemakken, past Pilates thuis in hetzelfde rijtje als Ceasartherapie en Mensendieck. Ook bij die bewegings-vormen gaat de aandacht uit naar een combinatie van lichamelijke bewustwording, herstel en houding.

Bij Pilates trainen we de houdingsspieren dit zijn de diepere spieren in ons lichaam. De basis is ons “Powerhouse” zoals Joseph dit noemde. Hiermee wordt het centrum van het lichaam bedoeld; de dieperliggende (dwarse) buik- en rugspieren, het bekken, de bekkenbodem, het heup gebied, middenrif en lage rug. Vanuit deze kern worden de Pilates oefeningen uitgevoerd. Je werkt bij alle oefeningen vanuit dit gebied. Belangrijk is dat we gaan voor kwaliteit luister naar je lichaam, jij bepaald je grens!

Voor elke oefening kunnen aanpassingen gemaakt worden voor zowel beginners, gevorderde als mensen met lichamelijke klachten of wanneer je zwanger bent. Wanneer je nog geen ervaring hebt met Pilates worden alle oefeningen rustig opgebouwd en duidelijk uitgelegd. Pilates doe je niet zo maar als je aan alle 9 principes houd en blijft ademen zal je merken dat je best hard aan het werk bent!

Pilates is goed voor de gezondheid, het werkt als blessure preventie, het helpt drukte en stress te verminderen en geeft energie en je kunt er ook nog vaak bij (om) lachen.

Op 85- jarige leeftijd zei Joseph over zijn Pilatesmethode: “I must be right. Never an aspirin, never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They’d be happier!