Yin & Yang Yoga


Yin & Yang Yoga is een combinatie van Yin Yoga en Yang Yoga en bestaat uit een ontspannende Yoga en een Yoga waar je gebruikt maakt van het aanspannen van de spieren.

Yin & Yang staat voor balans. Balans tussen stil en dynamisch, langzaam en snel, vrouwelijk en mannelijk en koud en warm. Het een kan niet zonder het ander; tegenstellingen die elkaar versterken.

De westerse levensmanier heeft veel weg van de Yang: presteren, vooruitgang, doelgericht: het bereiken van dingen. Dit leidt regelmatig tot stress, hoofdpijn, een burn-out. Om weer in balans te komen, is de Yin een verbindende kracht en zorgt het om weer contact met het lichaam te krijgen in stilte. Yin staat voor de “zijn-modus”: accepteren, loslaten en terug naar jezelf komen. Yin is dus langzaam, statisch, zacht en gaat over overgave en loslaten (de spieren!).

Door deze twee Yoga lessen te combineren, houd je het lichaam en de geest in balans.

Yin Yoga is een intense yogastijl waarin ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van levensenergie samenkomen. Het staat haaks op het hectische en complexe leven. Yin Yoga is een rustige les waarbij je 3 tot 5 minuten in een houding blijft. Verder is er geen gebruik van de spierkracht, geen bandha’s en zware ujjayi ademhaling en zijn de meeste houdingen zittend of liggend.

Yang Yoga (Power Yoga) is gebaseerd op Ashtanga Yoga en is een dynamische yogavorm die bestaat uit een serie van krachtige houdingen die op het ademritme worden uitgevoerd. Het bestaat uit een meditatie, zonnegroeten en oefeningen die overgaan van staande tot zittend tot liggend en afsluiten met een savasana.

In een Yin & Yang yogales werken we met beide kwaliteiten doordat actieve, dynamische bewegingen (Yang) afgewisseld worden met verstillende houdingen (Yin) die net als in de Yin lessen langer aangehouden worden. De Yang in de bewegingen is gericht op de spieren en zorgt voor een krachtig vitaal lichaam. De Yin houdingen richten zich meer op het dieper liggende bindweefsel rondom gewrichten en organen en brengen je in contact met de stilte in jezelf. Zo ontstaat er een gezonde balans tussen lichaam en geest. Yin & Yang Yoga is een heerlijke les om meer ontspanning te krijgen.

Wanneer is deze les een goede keus?

Als je de verschillende energieën van inspanning en ontspanning wilt ervaren.

Wat doe je?

Van klassieke krachtige Yang asana’s naar verzachtende Yin asana’s.

Intensiteit?

Van gemiddelde kracht naar diepe ontspanning.